Sådan her beskriver man også døre på en anden måde

27 juni 2022
Anders Lundtang Hansen

editorial

Der er skrevet og talt meget om døre, og siden vi har haft døre i rigtig, rigtig mange år gennem tiden som mennesker, og vi har haft forskellige typer af døre, så er det også forståeligt, at døren som metafor har bevæget sig ind i vores sprog.

Døren bruges som symbol på mange forskellige måder i forskellige kulturer, men for at holde det nationalt her, så skal vi tale om de udtryk, man ser på dansk.

Vi kan starte med den med, at man taler om, at indgangen til ens hjerte ledes videre gennem en dør, men generelt kan man med en indgang jo også mene, at der er en dør foran.

Så når man taler om at få adgang eller komme ind, så er det som regel via en dør, og hvis man får adgang til den slags, så betyder det, at man står en anden person nær – eller at man har tiltusket sig adgang på den ene eller anden måde.

døre

Der er flere udtryk med døre

Det nok lige så kendte udtryk er det med, at man kan få vist døren til noget, men det er op til en selv at åbne den.

Det drejer sig om, at man kan få gode råd og anvisninger, men man får ikke tingene gjort for en; det er man nødt til at gøre selv.

Man kan også sætte en fod i døren, og med det mener man, at man ikke finder sig i noget, eller at man ikke er tilfreds med den måde, som tingene forløber på.

Der findes formentlig mange andre udtryk med en dør på dansk, og det kan være, du har dit eget, eller at I er en venneflok, som der har opfundet noget personlige udtryk, der handler om en dør, som kun I kender til og forstår.

Flere Nyheder

07. september 2022

Vælg den rette pilleovn